Krem z czosnku

KOSZT: około 10zł

CZAS PRZYGOTOWANIA: 0,5h

SKŁADNIKI:

  • główka czosnku
  • cebula
  • spora łyżka masła
  • 3 średnie ziemniaki
  • serek topiony śmietankowy (100g)
  • 0,75l bulionu
  • tymianek
  • sól, pieprz biały

Cebulę i czosnek siekam. Podsmażam na maśle. Dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i serek topiony. Mieszam do rozpuszczenia. Dolewam bulion (uwaga! Jeśli nie mamy bulionu możemy użyć wody, ale zupa nie będzie tak aromatyczna). Gdy ziemniaki będą miękkie doprawiam rozmarynem, solą i pieprzem. Po ostygnięciu miksuję.

Zupa świetnie komponuje się z grzankami, ale jako dodatek sprawdzą się również Wasze ulubione ziarna oraz szczypior.

Reklamy

2 Komentarze Dodaj własny

  1. Śnieżynka pisze:

    Uwielbiam czosnek i potrawy z niego, a także jego samego jako dodatek do dań 🙂 Na sos czosnkowy mam własny przepis (podać Ci? 🙂 ) a zupę już robiłam, ale w innej wersji. Twoja zdecydowanie mi się podoba z tym serkiem! Spróbuję. Ostatnio piłam nalewkę z czosnku… Cudo, mocne jak diabli, ale jak rozgrzewa i wzmacnia naturalnie organizm! A najlepsze, że zwykły myk i nie śmierdziałam na drugi dzień po tej degustacji 😉

    Polubienie

    1. nyattagotuje pisze:

      tak, proszę o przepis na sos czosnkowy. mam swoje ulubione wersje, ale chętnie spróbuję czegoś nowego 🙂 czosnek, tak! też go uwielbiam. w tym roku na ogrodzie całe poletko, wystarczy do końca zimy 🙂

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s