Rabarbar mięta melisa

dnia

Dlaczego warto jeść rabarbar? 

Zawiera dużo potasu, sód, magnez, żelazo, fosfor, witaminę C, beta-karoten. W dodatku to tylko 20 kcal w 100g! A kilka łodyżek kupiłam za… uwaga! uwaga! 30gr :O Najlepszy byłby rabarbar z naszej własnej uprawy, na ogrodzie jednak dopiero zaczyna ‚dojrzewać’.

 

Nie potrafię piec, więc nie zrobię mojego ulubionego ciasta z rabarbarem. Przygotowałam za to lemoniadę. Wystarczy 4-5 łodyg pokroić w paski, zagotować w około 2l wody, na koniec dodać po garści listków melisy cytrynowej i mięty. Dosłodzić około łyżką miodu. Po ostudzeniu możemy cieszyć się zdrowym i pysznym napojem, który świetnie gasi pragnienie.

Reklamy

3 Komentarze Dodaj własny

  1. Ania M. pisze:

    „Dlaczego warto jeść rabarbar?” – bo jest pyszny i tak pięknie pachnie!
    Co roku czekam na niego chyba jeszcze bardziej niecierpliwie niż ja truskawki 😉

    Polubienie

  2. Kasia pisze:

    No proszę, więc rabarbar ma tyle wartości. Ja tylko piłam z niego kompot i jadłam placek z nim raz jeden. 😀Jeszcze jedno nominowałam Ciebie do Liebster Blog Award. Pozdrawiam.

    Polubienie

    1. nyattagotuje pisze:

      a co to, ten Liebster Blog Award? 🙂

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s