Kiełki z czerwonej kapusty i co z nimi zrobić?

Dlaczego warto je jeść?

Zawierają w sobie witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, ale też wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, selen, a także błonnik, chlorofil, karoten, białko. Podobnie jak kiełki brokuła zawierają antyoksydanty, które wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy. Zawierają też substancje, które chronią przed rakiem!

SONY DSC

Jak zrobić?

Nasiona powinno namoczyć się przez 4 h w przegotowanej wodzie. Moje kiełki zrobiłam w filiżankach. Na dnie rozłożyłam kawałek ligniny. Wsypałam namoczone ziarna. Trzeba przelewać 3 razy dziennie. Kiełki są gotowe do spożycia po 3-4 dniach, kiedy osiągną wzrost 3-4cm. Kiełki można oczywiście wyhodować w kiełkownicy lub po prostu na talerzyku wyłożonym ligniną lub gazą.

 

Co zrobić z kiełkami z czerwonej kapusty? Nadają się świetnie do kanapek, surówek, sałatek, do mięs. Dziś proponuję przepis na wołowinę z kiełkami i porem. 🙂

SKŁADNIKI

  • 200g wołowiny
  • szklanka kiełków z czerwonej kapusty
  • 1 por (tylko białe części)
  • 100g pędów bambusa
  • kilka plastrów świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • sos sojowy
  • sól pieprz

Wołowinę kroję na cienkie plastry. Doprawiam solą i pieprzem, imbirem, polewam sosem sojowym. Podsmażam czosnek, wołowinę. Odstawiam. Do gorącego oleju wrzucam pędy bambusa, pora i kiełki. Dodaję wołowinę, jeszcze chwilę podsmażam. Na koniec posypuję szczypiorkiem i doprawiam sosem z chilli. Pyyyyycha! 🙂

Reklamy

12 Comments Add yours

  1. A gdzie można je kupić?

    Polubienie

    1. nyattagotuje pisze:

      dzień dobry, ja kupiłam w sklepie Praktiker 🙂 lub można poszukać w sklepach ze zdrową żywnością

      Polubienie

  2. glowlifestyleblog pisze:

    A to są takie zwykłe nasiona, które można wsiać na grządkę?

    Polubienie

    1. nyattagotuje pisze:

      Tak, są to nasionka czerwonej kapusty. Można je wysiać na grządkę, ale ja nie preferuję tego sposobu kiełkowania. Kiełki można zbierać po 3-4 dniach, kiedy są naprawdę bardzo małe. W uprawie domowej są czyste, bez piachu itd. Nie polecam natomiast kiełkować warzyw z nasion przeznaczonych do uprawy na ogrodzie, często są one namaczane jakimiś środkami. Lepiej wybrać gotowe mieszanki do kiełkowania, a najlepiej samemu zebrać nasiona z ogrodu, jeśli jakieś warzywo zakwitnie 🙂

      Polubienie

  3. Super wyglądają w tych kubeczkach 🙂

    Polubienie

    1. nyattagotuje pisze:

      dziękuję, robię też w kieliszkach lub szklankach 🙂 dlatego, że kiełkownicę oddałam rodzicom 🙂

      Polubienie

  4. Na pewno zapamiętam 😀

    Polubienie

  5. Rodzinna pisze:

    o kurczę nie miałam pojęcia, o kiełkach czerwonej kapusty :o) blogi poszerzają horyzonty 🙂

    Polubienie

    1. nyattagotuje pisze:

      a też, póki nie zobaczyłam ich w sklepie 🙂 ostatnio kiełkuję też gorczycę, niebawem pojawi się post na temat kiełków i sałatki z nimi 🙂

      Polubienie

  6. kurczę, muszę w końcu wyhodować zamiast wcinania suplementów :(. A tu takie bogactwo witamin i minerałów na wyciągnięcie ręki

    Polubienie

    1. nyattagotuje pisze:

      koniecznie! suplementy generalnie raczej nie działają, staraj się odżywiać w zgodzie z naturą, sezonowo, jeść możliwie jak najwięcej owoców i warzyw z naszej strefy klimatycznej, pozdrawiam 🙂

      Polubienie

  7. Przyznaję bez bicia, że nigdy wcześniej o nich nie słyszałam! Ale widzę, że tak jak wszystkie kiełki mają genialne właściwości 🙂

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s