Na podwieczorek sałatka z bobem, poradzi sobie z największym głodem. Szykuj więc gary, talerze, miski, kres twego głodu jest ultra-bliski!
🙂 🙂 🙂
Witam Was tym optymistycznym akcentem i przedstawiam przepis doskonały. Znoooowu sałaaa-tka? Tak! Mam już dość bobu, takiego po prostu ugotowanego z solą i masłem. A że nie mogę powstrzymać się przed jego jedzeniem, a na ogrodzie bób rodzi w tym roku jak szalony… w dodatku jest bardzo, bardzo zdrowy! Bób zawiera ogromną ilość białka, ale też innych składników, które wspomogą osoby chorujące na anemię. Jest dobry dla kobiet w ciąży ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego. Jest też świetnym źródłem błonnika, dzięki któremu wspomaga pracę jelit.
KOSZT: 10zł
PORCJA: dla 4 osób
SKŁADNIKI:
- 2 szkl ugotowanego bobu
- 1 szkl świeżego groszku cukrowego
- 100g boczku parzonego
- 2 jaja na twardo
- 3 ząbki młodego czosnku
W garnku zagotowuję wodę. Dodaję płaską łyżeczkę soli. Gotuję bób 10-15min. Wyłączam gaz, zostawiam bób w gorącej wodzie jeszcze na 10min by doszedł. Odcedzam, przelewam zimną wodą, obieram. Młody groszek blanszuję- wrzucam na gorącą wodę, gotuję około 3min, również przelewam zimną wodą i zostawiam do wystygnięcia. W międzyczasie gotuję jaja na twardo oraz podsmażam boczek pokrojony w drobną kostkę lub cienkie paski. Gdy wszystkie składniki ostygną, mieszam je z posiekanym drobno czosnkiem. Przypraw nie dodaję. Boczek zapewni dostateczną słoność, czosnek ostrość.
Smacznego!
Ze smakiem wypróbuję przepis, takie sałatki mocno mnie do siebie przekonują. 🙂
PolubieniePolubienie
Mmmm – PYCHOTA. Uwielbiam bób ❤ Z racji tego, że jestem wegetarianką, muszę pomyśleć co by tu można było dodać zamiast boczku.
Pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie
ser feta! 🙂 albo kozi, generalnie jakiś biały. ja jem mięso, ale boczek bardziej ze względu na partnera 😉
PolubieniePolubienie
Uwielbiam wszelakie sałatki, ta też wygląda mniam tylko dla mnie bez boczku proszę :
PolubieniePolubienie