Krem z zielonego groszku z fetą i olejem lnianym

Kochani! W tym roku nie będzie zielonego groszku na ogrodzie, sarny zjadły wszystkie sadzonki… 😦 z tego wielkiego smutku musiałam zrobić zupę z groszku konserwowego. Jadłam już wcześniej, ale sama ugotowałam pierwszy raz.

KOSZT: około 7zł

PORCJA: dla 4 osób

SKŁADNIKI:

  • 2 puszki groszku konserwowanego
  • 1 mała pietruszka
  • 1 mały ziemniak
  • 1,5 l bulionu
  • łyżka masła
  • przyprawy: 0,5 łyżeczki soli, łyżeczka rozmarynu, 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej, 0,5 łyżeczki ziaren kolendry rozdrobnionej w moździerzu, kilka ziaren zielonego pieprzu, szczypta chilli
  • do podania: ser feta + łyżeczka oleju lnianego na każdą porcję

W bulionie zagotowuję pokrojoną pietruszkę i ziemniaka. Dodaję łyżkę masła, groszek (odlany z zalewy). Gdy warzywa są miękkie, dodaję przyprawy. Po ostygnięciu miksuję zupę. Podaję z pokruszonym serem feta i olejem lnianym.

Aha! Nie bójcie się oleju lnianego w takiej ilości. Jest to olej tłoczony na zimno, nieodpowiedni do smażenia, czy gotowania (dlatego dodaję go na sam koniec). Zawiera sporo ‚zdrowych’ kwasów tłuszczowych, a 1 łyżeczka to naprawdę niewielka ilość wzbogacająca smak. Dawkowanie dla osób dorosłych to 2-6 łyżeczek dziennie.

DSC_0021

5 Komentarzy Dodaj własny

  1. Marta pisze:

    Wow, wygląda mega prosto!Spróbujemy 🙂

    Polubienie

  2. jogosfera pisze:

    Fajny pomysł, ale moje dziecko nie tknie :/

    Polubienie

    1. nyattagotuje pisze:

      polecam też kremy z moich innych przepisów. szparagowy jest świetny 🙂

      Polubienie

  3. Moja mama robi bardzo podobną, pyszną zupę krem z groszku. Następnym razem podkradne Twój pomysł z serem feta 🙂

    Polubienie

    1. nyattagotuje pisze:

      mogę prosić przepis? 🙂

      Polubienie

Dodaj komentarz