Kochani! W tym roku nie będzie zielonego groszku na ogrodzie, sarny zjadły wszystkie sadzonki… 😦 z tego wielkiego smutku musiałam zrobić zupę z groszku konserwowego. Jadłam już wcześniej, ale sama ugotowałam pierwszy raz.
KOSZT: około 7zł
PORCJA: dla 4 osób
SKŁADNIKI:
- 2 puszki groszku konserwowanego
- 1 mała pietruszka
- 1 mały ziemniak
- 1,5 l bulionu
- łyżka masła
- przyprawy: 0,5 łyżeczki soli, łyżeczka rozmarynu, 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej, 0,5 łyżeczki ziaren kolendry rozdrobnionej w moździerzu, kilka ziaren zielonego pieprzu, szczypta chilli
- do podania: ser feta + łyżeczka oleju lnianego na każdą porcję
W bulionie zagotowuję pokrojoną pietruszkę i ziemniaka. Dodaję łyżkę masła, groszek (odlany z zalewy). Gdy warzywa są miękkie, dodaję przyprawy. Po ostygnięciu miksuję zupę. Podaję z pokruszonym serem feta i olejem lnianym.
Aha! Nie bójcie się oleju lnianego w takiej ilości. Jest to olej tłoczony na zimno, nieodpowiedni do smażenia, czy gotowania (dlatego dodaję go na sam koniec). Zawiera sporo ‚zdrowych’ kwasów tłuszczowych, a 1 łyżeczka to naprawdę niewielka ilość wzbogacająca smak. Dawkowanie dla osób dorosłych to 2-6 łyżeczek dziennie.
Wow, wygląda mega prosto!Spróbujemy 🙂
PolubieniePolubienie
Fajny pomysł, ale moje dziecko nie tknie
PolubieniePolubienie
polecam też kremy z moich innych przepisów. szparagowy jest świetny 🙂
PolubieniePolubienie
Moja mama robi bardzo podobną, pyszną zupę krem z groszku. Następnym razem podkradne Twój pomysł z serem feta 🙂
PolubieniePolubienie
mogę prosić przepis? 🙂
PolubieniePolubienie